Divje Jezero & Jayus Jazz - Niš

Kada: -
Gde: (Balkanska 2a)
Rezervacije: 060 5688734

O događaju:

Udruženje Balkans - Ways to Friendship poziva vas na specijalnu balkansku džez rok noć u niškom klubu Feedback da biste uživali u muzici dva predivna mlada benda sa Balkana, koji imaju hrabrosti da sviraju ono što vole, uprkos potpunom nedostatku komercijalnosti.

Divje Jezero čine petorica momaka iz živopisnog planinskog gradića Idrija u Sloveniji. Oni su se okupili 2008. godine sa eksplicitnom idejom da sviraju autorsku muziku koja kombinuje njihove omiljene stilove i žanrove. 2009. godine snimili su demo album u formaciji kvarteta, a kasnije se njihovom polifoničnom zvuku pridružio i saksofonista, pa objavili svoj debi album "Mestni vrvež" (2015). Ove godine su Slovenci izdali i svoj drugi album "Pobeg iz blodnjaka", koji promovišu nizom koncerata, uglavnom u Sloveniji i Hrvatskoj. Njihovo predstojeće gostovanje u Bugarskoj i Srbiji, koje naše udruženje organizuje, biće njihovo prvo u dotične zemlje. Pre nastupa u Nišu, Slovenci će takođe svirati u bugarskim klubovima u Sofiji, Velikom Trnovu i Plovdivu.

Muzika Divjeg Jezera je u potpunosti instrumentalna sa elegantnom kombinacijom uticaja jazz-a, klasičnog progresiv roka iz 70-tih, fuzije i bluz, začinjujući sve prstohvatom balkanske senzualnosti i duše. Među nekim od njihovih najvećih inspiracija su imena poput Pink Floyd-a, Dream Theater, Yes, Rush, Billy Cobham, Bill Evans, Dixie Dregs, Chick Corea, kao i predstavnici snažne slovenske progresivne scene iz 1970-ih i 80-ih godina kao što je Predmestje, Izvir i Sončna Pot.

Divje Jezero će nastupiti u Nišu u sledećem sastavu:

Alen Bogataj - bas
Aleš Golja - gitara
Luka Čibej - bubnjevi
David Križaj - klavijature
Tomi Peljhan – saksofon

Web: http://www.divjejezero.si/
Bandcamp: https://divjejezero.bandcamp.com/
Music sample: https://soundcloud.com/divje-jezero/nomad
______

Jayus Jazz je eklektičan fuzijski trio iz Niša, koji je već poznat među ljubiteljima alternativne muzike u gradu.

Bend je nastao 2013. godine i sviraju pretežno instrumentalnu, autorsku muziku koja intrigantno zamagljuje granice izmedju rock-a i jazz-a, čisteći muzičke prostore, kako bi ona dišala punim plućima. Njihov debi album "Trail & Error" je u procesu izlaženja.

Jayus Jazz su:

Čedomir Ilić - bas
Zlatko Ilić - bubnjevi
Lazar Petrović - gitara
Bojan Bojković - klavijature

______

Balkans - Ways to Friendship je bugarsko udruženje za popularizaciju savremene balkanske kulture, koje je krajem avgusta proslavilo godinu dana postojanja, obeleženih kroz pet događaja sa izvođačima iz Bugarske i Srbije. Osnovači udruženja su petorica bliskih prijatelja koji su postavili sebi zadatak da usmeravaju pažnju mladih na savremenu balkansku kulturu i underground scenu, organizujući različite muzičke i druge kulturne događaje, kao i da pomognu povezivanje balkanskih naroda, bolje međusobno upoznavanje, fokusirajući se na mlađe generacije.